Tabela arıza

Tabela arızaları nasıl tamir edilir?

Bugünlük yazımız tabela arızalarının nedenleri ve tabela arızalarının nasıl giderileceği yönünde olacak.

Birçok firma tabela arızaları ile karşılaşmaktadır. İlk olarak tabelanızı yaptırdığınız firma ile irtibata geçip bir randevu oluşturmalısınız. Bu arızalar neden kaynaklanmaktadır hadi beraber inceleyim.

Günümüzde hem ekonomik hem de tasarruf nedeniyle tabelalarda led kullanımı artarak devam etmektedir. Genel olarak modül ve şerit led 12v ile çalışmaktadır. Kayan yazı led paneller ise 5v ile çalışmaktadır. 24 v ile çalışan ledler de mevcuttur ancak kullanımı sınırlı kalmıştır.

İstanbul reklam Tabela olarak yılların verdiği tecrübe ile olarak arıza nedenleri sıralayalım.

  1. Trafo yani güç kaynağı arızası
  2. Kalitesiz Led kullanımı
  3. Yanlış ya da hatalı tesisat tercihi
  4. Uygunsuz yani kalitesiz kablo kullanılması
 

 1)Trafo yani güç kaynağı

En sık karşılaşılan tabela arızası ile ilk sırada yer almaktadır. Dış mekan tabela da iç mekan trafonun su ile temasında gerçekleşmektedir. Tabelanızın ışıkları çalışmayacaktır ve ilk akla gelecek arıza güç kaynağının bozulması olacaktır ki zaten trafo ya bakıldığında ışığı yanmıyor ise arızalıdır.

Bir diğer arıza ise nadir görülse de tabelanızın ışıklarının sürekli yanıp sönmesidir. Bu arızanın nedeni ise güç kaynağının yetersiz yani amperinin tabelanızın ihtiyacını karşılayamamasıdır ki amperi yüksek bir trafo ile değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.

Led yukarıda belirttiğimiz üzere 12 v ile çalışır. Kaliteli ve fanlı trafo kullanımı uzun ömürlü aydınlatma demektir. Ülkemizde elektrik kesintileri azalsa da olabilmektedir bu da elektronik ürünlerin bozulmasına zemin sağlamaktadır. Bir diğer etken de trafonun gücü led sayısına göre hesaplanarak belirlenmelidir.

Led sayısı x led in birim akım gücü / 12 formülü ile hesaplanarak ortalama %20 tolerans ilave eklenmelidir. Şerit led için metre de 1 amper fazlasıyla yeterli olacaktır.

Örnek verecek olursak 100 adet 1,5 watt gücündeki modül led kullanılmış bir tabela için;

100×1,5/12=12,5 amperlik bir güç elde ederiz ki biz toleransı da ekler isek 16 amperlik bir tarfo yeterli olacaktır.

2)Kalitesiz led kullanımı

 Birçok tabelacı fiyatı uygun ve fire vermediğinden dolayı için şerit led kullanımına yönelmektedir. Dış mekan tabela uygulamalarında kesinlikle şerit led tercih edilmemelidir çünkü yağmur ya da diğer çevre faktörlerine daha çok maruz kaldığından oksitlenme ve beraberinde şase yaptığından aydınlatmanız kademeli olarak sönecek ve belli bir süre sonra tamamen tesisatın diğer ekipmanlarına verdiği zarardan dolayı aydınlatmanız çalışmayacaktır.

                Dış mekan tabelalarda ve iç mekan tabelalarda tercih edilmesi gereken led tipi akım korumalı, plastik enjeksiyon ile izole edilmiş mümkünse ışık gücü yüksek mercekli led olmalıdır. Bu tip led gücü yüksekliğinden dolayı ısınma yapar ancak alüminyum bar ile desteklendiğinden ısı birikimini engelleyerek sıcaklığı düşürür.

                Led çeşitleri hakkındaki yazımızda bu ürünleri, özelliklerini ve kullanım alanlarını detaylı olarak  anlatmaya çalışacağız.

3)Yanlış ya da hatalı tesisat tercihi

Günümüzde birçok tabela üretim kolaylığı ve tasarruf nedeniyle led kullanılmaktadır. Bu beraberinde birçok kolaylık getirmektedir. Genellikle led ler paketlerinde 100 adet olmasına rağmen 20 li balya olarak satılmaktadır. Tabelanızda 200 adet led kullanılmış olsun. Tek çıkış ile enerji verildiğinde akımı gören ilk led ile son led aydınlatması farklı olacaktır akımın şiddetini düşüren ilk led ile son led arasındaki mesafeden dolayı enerjisi yetmeyecektir ve gölgeler olacaktır. Her 20 li led den ortak mesafeye hat çekilerek adil ve doğru enerji aktarımı ile bu sorun ortadan kalkacaktır.

4)Uygunsuz yani kalitesiz kablo kullanılması

Tesisatta tercih edilen kablo gerçek bakır olmalıdır. Bu konuda tabelacılar kaliteli kablo fiyatına uygusuz kabloları bilmeden alabilmektedir. Artan bakır fiyatı nedeni ile bazı kablo firmaları alüminyum kablolara bakır kaplama yaparak aynı görüntüyü sağlasa da biz bu ürünleri almadan önce kabloyu biraz sıyırdıktan sora 2-3 dk çakmak ile aleve maruz bırakıldığında metalik renge dönüşmesi ile anlayabiliriz.

Tabela da kullanılacak kablo kesiti ne kadar kalın olur ise tesisatımız o kadar sağlıklı olacaktır. Kablomuz TSE onaylı bilinen markaları tercih edilmeli güvendiğiniz malzemecilerden alınmalıdır. Ek bağlantı noktalarımız makaron ya da elektrik tesisat bandı ile iyi bir şekilde izole edilmelidir ki şase yapma ihtimali olmasın.

İstanbul Reklam Tabela ailesi olarak bu yazımız da bütün detayları ile paylaştık umarız ki tabelalarınızda bu tür problemler ile karşılaşmazsınız. Bu konuda destek almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Call Now Button
GÖNDER
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?